Πώς γίνεται η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στη «φτώχεια διακοπών», με έναν στους δύο να μην θα μπορούσε να πληρώσει ούτε για 7 μέρες διαμονής και ταυτόχρονα να βλέπουμε ουρές στα λιμάνια, ουρές στα διόδια και το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ, ενώ κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου; Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, δίνοντας τροφή στα ρεπορτάζ, αλλά και μια ανάσα άπλας σε όσους μένουν πίσω.Κι όμως παρά το κύμα φυγής, φέτος η Αθήνα μοιάζει πιο γεμάτη από κάθε άλλο Αύγουστο: συνωστισμός στις στάσεις των λεωφορείων και στις αποβάθρες του μετρό, κίνηση στους δρόμους, ακόμα και οι θέσεις πάρκινγκ στις γειτονιές κατοικίας του κέντρου δεν έχουν αδειάσει όσο άλλες χρονιές τέτοια εποχή.
Η «μαρίδα» της πόλης εκδράμει στις παραλίες της Αττικής, με κάθε δυνατό τρόπο και τα ΜΜΜ μυρίζουν ιδρώτα, αντηλιακό και σαγιονάρα.
Το βράδυ οι συνοικιακές πλατείες σφύζουν από ζωή και οι πιτσιρικάδες αράζουν στα παγκάκια με μπύρες από το περίπτερο ή στα μαγαζιά που θεωρούνται πιο φθηνά.
Σε ένα βαθμό η πόλη μένει μισογεμάτη και από τους τουρίστες των Airbnb και των boutique hotel, που έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε city break προορισμό.
Η τουριστική κίνηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων δίνει εισόδημα στους επενδυτές real estate (πλέον τα περισσότερα Airbnb τα διαχειρίζονται εταιρείες και όμιλοι) αλλά ανεβάζει τα ενοίκια και δημιουργεί ζώνες απλησιάστες για τους ντόπιους.
Μέχρι και η εστίαση, που ωφελείται από τον τουρισμό, πλέον υποχωρεί προς χάριν των σουπερμάρκετ, αφού όλο και περισσότεροι ξένοι αγοράζουν φαγητό για κατανάλωση εντός του καταλύματος.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στην αντίστροφη μέτρηση πέντε ημερών πριν τη μεγάλη –αν και πένθιμη- γιορτή της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου, για να ξεκινήσει λίγο ο κόσμος να αραιώνει.
Μήπως είναι ιδέα μας ότι όσοι δεν πήγαν διακοπές τον Αύγουστο είναι περισσότεροι από ποτέ; Μήπως κάνουμε προβολή και όσοι δεν έχουμε άδεια θέλουμε να βλέπουμε τους ομοιοπαθούντες περισσότερους από ό...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































